Hur används kosmetikan?

Hur färgar man håret?

När man ska färga håret finns det en hel del att tänka på. För det första bör man fundera över om man vill ha en komplicerad eller enkel färgning. Är man ute efter något komplicerat bör man gå till en salong. Detta även om man har mörkt hår och vill bli blond. Om man är ute efter en stor förändring är risken också stor att det går går fel om man ger sig på färgningen själv.

Man måste också se till att man använder handskar för att skydda händerna från färg. Kläderna bör inte vara något man är rädd om eftersom det nästan är omöjligt att undvika fläckar på dem. Det är också bra att ha en oöm, fuktig handduk redo för att ta bort fläckar på golvet. Om man inte vill få färgfläckar på öronen eller vid hårfästet kan lite påstruket vaselin hjälpa.

Innan man färgar håret måste man också se till att det är rätt färg och att man verkligen tål färgen. Det är ofta bra att lägga lite färg på underarmen eller liknande för att se hur huden reagerar. Detta bör man göra minst ett par dagar innan man planerar att färga håret. Om man får utslag eller om det börjar klia kan det vara ett tecken på att man inte tål just den färgen och då bör man avstå färgningen.

Om man ska färga håret är det viktigt att veta att en pool med klor gör att hårsäckarna öppnar sig. Mineraler kan då nå in i hårstråna och påverka färgen mycket negativt. För att vara säker är det bra att undvika pooler två veckor före och två veckor efter färgningen.

Det är också viktigt att tvätta håret med rätt produkter efter färgningen. Det finns flera produkter för färgat hår och de gör att färgen håller längre. Det är också viktig att se till att skydda håret efter att man färgat det. Hårfärger innehåller väteperoxid och detta förändrar hårets pigment. Det är alltså viktigt med färgbevarande inpackningar och liknande.

ashe