Hur framställs kosmetika?

Ögonsmink: Undvik en bakteriebomb med dessa tips!

Oavsett om du är en makeupentusiast eller bara vill få lite tips med din dagliga sminkrutin, är ögonmakeup en viktig del av ditt utseende. Med tusentals videos på YouTube och på nätet är det tydligt att människor tycker om att använda eyeliner, ögonskugga och mascara för festliga tillfällen eller för vardagen. Men det gäller att vara försiktig då det är mycket enkelt att få vaglar och skada ögonen med ögonmakeupen. Här kommer några tips som håller dina vackra ögon säkra.

Mascara tips

Den mest populära sminkprodukten i världen är mascara och det är inte särskilt förvånande, eftersom den ger människor tjusiga och vackra ögonfransar. Men samtidigt är den en produkt som inte bör användas efter tre månader, då risken för en bakterieinfektion är väldigt vanlig. I många studier som genomförts under årens gång, säger tre av fyra kvinnor att de använder sin mascara väl över utgångsdatumet. Det betyder att risken för vaglar och andra bakterier är mer sannolika och som i slutändan kan skada dina ögon. Om du därför vill undvika en ögoninfektion, är det dags att slänga bort din gamla mascara. Ännu ett tips är att slänga mascaran när produkten börjar klumpa ihop sig, då detta är en bra signal att produkten börjar bli gammal. Dela aldrig heller din mascara med någon, då risken för infektioner ökar. Om din mascara börjar lukta illa eller fått en stark odör är det också en grund att slänga produkten. Har du dessutom haft en ögoninfektion är det viktigt att du alltid slänger din mascara. Följer du dessa tips är risken betydligt mindre för dig att få ögonproblem eller infektioner i framtiden.

Rengöring av sminkborstar

En stor del av sminkprocessen börjar med dina sminkborstar och när de kommer i kontakt med dina ögon, är det väldigt viktigt att regelbundet tvätta och rengöra dem. Framförallt då bakterier samlas på borstarna. Att sminkborstarna måste tvättas ofta beror på att borsten rör ögat och sminkprodukter som ögonskuggor annars blir infekterade. Det betyder att du måste rengöra sminkborstarna minst 1 gång per vecka, men helst oftare än det. Idag säljs tvålar speciellt utformade för att rengöra dina borstar på apotek och klädesbutiker precis som parfym på nätet. Samma säker gäller även produkter som ögonfransböjare som också bör rengöras efter varje användning med en våtservett eller rengöringsservett. Har du haft din ögonfransböjare i några månader är det också viktigt att byta ut gummidelen inom tre månader.

Var noga med att ha koll på dina produkter och när de går ut. Samma sak gäller även eyeliner som brukar hålla i mellan 6 månader upp till 14 månader. Sist men inte minst är det viktigt att du alltid tvättar dina händer när du rör dina sminkprodukter.

ashe