Olika sorters kosmetika

Är hudkrämens effekt överdriven?

Det finns en uppsjö av krämer och anti age-produkter som lovar guld och gröna skogar. Dina rynkor är som bortblåsta, fläckar försvinner och huden strålar som om du vore 18 år igen. Eller? Hur många av dagens hudkrämer kan egentligen hålla vad de lovar? Och räcker det med en hudkräm för att få en tilltalande förändring? Djungeln av hudkrämer kan varken jämföras med antalet tandläkare inom specialisttandvård eller skönhetskliniker, även om det finns en hel uppsjö av dessa också.

Tester av krämer

De gamla hederliga hudvårdsföretagen har fått stark konkurrens av ledande modemärken som också valt att slå igenom i kosmetika-branschen. Chanel smink och hudvård, Dior skönhetsprodukter och till och med H&M har satsat på hudvård. Och priserna för de dyra märkena visar sig även i hudvårdsserierna. Men hur bra är de egentligen? Håller fortfarande L’oréal, Clarins och Estée Lauder måttet?

Faktum är att det har gjorts åtskilliga tester på hudkrämer som säger sig föryngra din hy till max, även om du är en mogen kvinna i 60-årsåldern. Men när testerna har utförts med precision och kritiskt tänkande, så har det visat sig att den hudkräm som faktiskt toppade listorna med goda egenskaper, var Cien från Lidl! 40 kronor och din hy blir som ny? Nja, så enkelt är det inte, men det bevisar att hudvårdsbranschen säljer mycket humbug också. Högt placerad kom även Niveas krämer som visade sig vara betydligt bättre än t.ex Clarins och L’oréal.

Typiskt innehåll i en hudkräm

Det finns ofta en stor innehållsförteckning i dag- och nattkrämer och innehållet i dessa kan variera. För anti-ageing produkter är dock hyaluronsyra, Q10 som också är viktig för energiproduktionen och i vissa fall även glykolsyra tillsammans med andra smått frätande syror för att verka som peeling på huden, inkluderade. Syror ska man dock vara försiktig med under dagen och helst förse huden med under natten. Sol och vind kan motverka effekten annars.

Hyaluronsyra är den syra som finns naturligt i kroppen och minskar med åldern, varpå huden blir mindre elastisk. Med hyaluronsyra i krämer ska huden få en boost och återfå sin ungdomlighet, men faktum är att det ofta inte går att avgöra om du använder kräm med hyaluronsyra eller inte. Den lilla dos är så obetydlig och tränger inte ned i huden ordentligt, bara för att du smetar på den varje dag. Ofta behövs i så fall andra kombinationer, såsom kemisk peeling eller laserbehandling först för att huden ska ”öppna upp”.

Farliga ämnen i hudkrämer

Många hudkrämer som säger sig uträtta underverk, har samtidigt en sammansättning av farliga och ibland hormonstörande ämnen. Titta efter ord som Propylparaben, Cyclotetrasiloxane och Benzophenon – dessa kan vara rent skadliga i stor mängd. Många hudkrämer innehåller även små plastbitar som inte syns för blotta ögat. Om du vill vara på den lite mer säkrare sidan, bör du välja en ekologisk och naturlig hudkräm. Det finns allt fler sådana idag som är mycket effektiva. Weleda, Estelle & Thilde med flera.

ashe