Olika sorters kosmetika

Schampo och balsam

Ett schampo är en produkt för håret. Schampot verkar som så att det öppnar upp det torra fjällskikt som i vanliga fall täcker hårstråna. Genom detta tvättas smuts och fett som fastnat på stråna enkelt bort. Ett schampo har ofta en mer eller mindre uttorkande effekt eftersom hårets naturliga oljor skölj ur med schampot. Om man vill tvätta håret varje dag bör man därför försöka finna ett schampo som är mildare och som gjorts speciellt för daglig användning. Oavsett om det handlar om ett dyrt salongschampo eller en billig flaska från mataffären, innehåller schampona i regel precis samma ingredienser.

När man har tvättat håret med schampo använder man ofta balsam efteråt. Detta innehåller flera olika ämnen som gör att hårets små fjäll som öppnas av schampot sedan sluts igen. Detta gör att hårets yta blir slät igen och i och med detta får håret tillbaka sin mjukhet och sin glans. Samtidigt tillförs också en hel fukt. Detta framför allt till utsidan av fjällen. Det gör att fjällen håller sig stängda längre. På detta sätt kommer håret att skyddas och risken att hårstrået delar sig och går sönder minskar också.

I balsam finns ofta flera olika ingredienser med mera. Kollagen och olika proteiner är några av dem. Dessa täcker många av de små skador som schampot orsakar. Balsam kan också ibland innehålla olika vitaminer och oljor som skapar en tunn hinna kring varje hårstrå. Detta gör håret lättare att borsta och dessutom tar det inte åt sig lika snabbt av omgivningens smuts och avgaser.

ashe