Olika sorters kosmetika

Hårfärgningsprodukter

Man kan numera färga sitt hål i många olika nyanser och färger precis efter vad man själv gillar tack vare de kemiska hårfärgningsmedlen. Man kan också ta hjälp av till exempel väteperoxid för att bleka håret. Under lång tid har också växten henna använts för att skapa bruna, svarta eller röda toner på håret, detta främst bland dem som inte vill använda sig av olika kemiska produkter. Det är mycket populärt att färga håret och mer än 60 % av kvinnorna samt 5-10 % av alla män i Europa färgar håret cirka 6-8 gånger per år enligt EU-kommissionens beräkningar. Ofta börjar man färga håret som ung och det gör att kontakten med kemisk hårfärgning startar tidigt och den kan dessutom pågå under större delen av livet. De ämnen som används när man färgar håret är i de allra flesta fall allergiframkallande. Om man väl har färgat håret och råkar ut för ett ämne som orsakar allergin kommer denna allergi att vara en följeslagare man får leva med hel livet. Det gäller alltså att tänka efter innan man börjar med hårfärgning.

När man ska färga håret är det bra att veta att det finns flera olika sorters hårfärgningsmedel och att dessa delas in i fyra olika kategorier efter hur pass länge hårfärgen stannar kvar i håret. Den ena varianten kallas oxidationshårfärger eller permanenta hårfärger. De kan också kallas för tvåkomponentsfärger eftersom alla ingredienser för att få fram färgen har separerata i två olika behållare. En av dessa innehåller så kallad färgkräm och den andra innehåller en framkallare eller aktivator. När dessa två komponenter blandas ihop startas en kemisk kopplingsreaktion och det är denna reaktion som skapar färgen. Denna form av färgning gör hårstrået helt genomfärgat och en oxidationsfärgning gör alltså att färgen tål både slitage och tvättning mycket bra.

En annan form av hårfärg är den demi-permanenta varianten. Även detta är en sorts oxidationshårfärgning, och de kan också kallas för ton-i-ton. En sak som är karaktäristiskt för denna sorts hårfärg är att hårets naturliga färg inte bleks, utan att färgen istället förstärks. Denna variant av hårfärg håller nästan lika länge som den permanenta färgen.

En semi-permanent hårfärg är direktfärgande. Dessa typer av hårfärger behöver inte blandas med någon sorts framkallare. De färgämnen som finns i färger av denna sort går bara in i hårets ytliga struktur, och den lämnar alltså kvar hårets naturliga färg i hårstråets djupare delar. Dessa färgningar bleks gradvis och håller bara i ungefär 6-8 tvättar.

Det finns också tillfälliga toningar och dessa innehåller direktfärgande och färdiga färgpigment. Dessa lägger sig utanpå hårstråna och de sköljs enkelt av med en eller två hårtvättar.

ashe