Hur används kosmetikan?

Låt huden bli din bästa vän

Vi åldras tillsammans med vår hud. Från barnets lena kind till ålderns höst och rynkorna som medföljer – huden förändras hela tiden i relation till att vi blir äldre. Huden är livsviktig, den är vår kropps första försvarslinje mot virus och främmande bakterier. Den skall även reglera vår kroppstemperatur och vätskebalans, genom huden sker denna reglering. Huden reagerar även på den lättaste av fjäderberöring. Likväl känner den oerhört snabbt av smärta, kyla och värme. Huden täcker in hela människans kropp: från topp till tå och är således människans största organ. Ta väl hand om din hud, det kommer löna sig. En frisk, hälsosam och sund hud kommer öka ditt välbefinnande!

Vårda din hud

Det är faktiskt viktigt att du vårdar din hud regelbundet. Den har otaliga livsviktiga funktioner både för din hälsa, ditt välbefinnande och inte minst utseende. För att huden skall se frisk och hälsosam ut har den framför allt tre olika vårdbehov – du ska skydda, rengöra och återfukta huden. Gör du detta till en kontinuerlig vana, kommer huden bli din bästa vän. När man är barn eller ung har man sällan problem med huden. Det är även barn och ungdomar som lätt kan glömma bort eller missa att de blir uttorkade, bränner sig i solen eller glömmer att smörja in sig. Kom ihåg att påminna de yngre barnen, eller ungdomarna att vara uppmärksamma på att dricka, smörja in sig med solkrämer eller hitta en skuggig plats när det är som hetast mitt på dagen.

1. Underskatta aldrig brännskador av solen. Ett intensivt solande ger pigmentskador, minskar hudens elasticitet och huden tar skada av solen farliga strålar. Ju fler gånger du bränt dig i solen desto mer ökar även risken för malign melanom, hudcancer. Om du solar, sola ansvarsfullt och var aktsam om din hud.

2. När det kommer till hudvård är det extra viktiga att huden rengörs varsamt och omsorgsfullt. Ett frekvent tvättande kan både irritera och torka ut huden. Huden har naturliga processorer av fuktbindare, fetter och mjukgörande ämnen som skyddar den. Intensivt tvättande med exempelvis tvål, kan bidra till att du tvättar bort hudens naturliga balans. Försöker du exempelvis tvätta bort fet hy, desto mer kommer detta aktivera hudens produktion i talgkörtlarna, för att ersätta det naturliga fett som du tvättar bort från hyn. Återfukta därför huden om du rengjort huden grundligt. Använd aldrig en rengöringslotion eller ett ansiktsvatten som innehåller alkohol om du har en känslig och torr hud.

3. Återfukta huden är A och O

När det kommer till återfuktning är det lika viktigt att dricka vatten som att smörja in huden om den drabbats av uttorkning. Känns huden torr, stramande och irriterad? Då behöver både din kropp och hud återfuktas. Välj en hudkräm som specifikt passar din hudtyp. Har du riktigt torr hud kan en fet hudkräm passa. Är du osäker, prova dig fram. Det är faktiskt du som känner din hud bäst!

ashe