Olika sorters kosmetika

Tandkräm

En tandkräm är ett sorts trögflytande medel. Man lägger det på borsthåren på tandborsten under tandborstningen. Tillsammans med tandborsten rengör tandkrämen tänderna från bakterier, plack och matrester. Detta genom att tändernas yta slipas rena på ett skonsamt sätt. Tandkräm har ofta en smak tillsatt och dessutom en skummande effekt. Detta gör det lättare att borsta tänderna och dessutom blir tandborstningen mer behaglig. Tandkrämen kompletterar tandborstningen och den hjälper till att behålla en bra och sund hygien i munnen. Ofta kan tandkrämer innehålla olika ingredienser och därför ha lite varierande egenskaper. Vanligast är dock att tandkrämen förebygger karies, tandsten, tandköttsinflammation och ilningar. Många tandkrämer har också en mycket mild blekningseffekt.

Det är ofta inte nödvändigt att använda just en tandkräm för att få bort plack, matrester och beläggningar. Ofta kan dessa tas bort med hjälp av manuell borstning samt vatten och lite tandstickor eller tandtråd. Ofta gör dock tandkrämen att borstningen blir mer behaglig Dessutom har tandkrämen mycket förebyggande egenskaper och den bör användas minst en gång per dag.

När man ser till en tandkräms innehåll ser man ofta en stor mängd kemikalier. Dessa tar bort plack och bakterier och de skyddar också tandkött och tänder. Många tandkrämer innehåller också smakämnen och polermedel. Man kan också se skummedel som Natrium Laurylsulfat, som också kallas Sodium Laurylsulfat i många tandkrämer. Detta är ett skummedel. Det behövs inte för att tänderna ska bli rena utan detta tillsätts för att många anser att det ger en renare och friskare känsla i munnen.

Dessutom innehåller de allra flesta tandkrämer i dag fluor, och det rekommenderas också av tandläkare. Detta ämne kan förebygga hål i tänderna och det bygger också upp tänderna så att de kan motstå syraangrepp lättare. En tandkräm som innehåller fluor kan också återuppbygga skadad emalj. Om tandkrämen säljs i matvaruaffären får den max innehålla 1500 miljondelar fluor. Det finns också vissa medicinska tandkrämer med 5000 miljondelar fluor. Dessa kräver dock recept och de säljs bara på apoteket. Så länge man använder tandkrämen som man ska orsakar den inga skador.

Man kan också se att de allra flesta tandkrämer på marknaden har någon form av smak tillsatt. Detta gör att tandkrämen smakar gott och den motverkar dessutom dålig andedräkt. Vissa tandkrämer innehåller också olika typer av slipmedel. Om kaffe, rödvin eller te missfärgat tänderna kan en slipande tandkräm hjälpa.

ashe