[b]Få skönhetsprodukter har varit lika omtyckta genom tiderna som mascaran. Den lanserades i sin första version som en slags vaselin i slutet av 1800-talet. Ganska omgående började tidens kvinnor att experimentera genom att blanda vaselin med kol och sot, vilket ledde till ”kakmascaran”. Dagens mascaror har dock betydligt fler funktioner än den tidiga kakmascaran. [/b]
Mycket har dock hänt sedan kakmascarans lansering och idag kan vi välja och vraka mellan mascaravarianter från olika varumärken. En riktigt bra mascara kan idag inte bara förlänga dina fransar utan även öppna dina ögon och generera en ”vaken” blick. Det finns dessutom produkter som är anpassade för en viss typ av ögonfransar. Helt enkelt olika mascaravarianter för olika franstyper. Låt oss gå in lite mer på djupet gällande mascarans formula och funktion.
Kakmascaran revolutionerar
Blandningen av vaselin och sot/kol, det vill säga vad som skulle lanseras som ”kakmascaran”, revolutionerade skönhetsvärlden. Fram till slutet av 50-talet hade varianten mer eller mindre monopol på marknaden. Tids nog skulle dock kakmascarans ohygieniska aspekter bli en diskussion – att spotta på borsten för att få till en perfekta mixen var en självklarhet och hur fräscht var det? Nya, mer renligare typer av mascaror var med andra ord efterfrågat och en ny utveckling tog vid.
En av de första mascaravarianterna som presenterades vid den här tidpunkten var Helena Rubinsteins Mascaramatic med både hylsa och borstapplikator. Det var i och för sig inte den sortens borste vi idag använder när vi sminkar oss med mascara. Borsten var på den tiden mer en slags pinne i metall som användes för att liksom rulla på mascaraformulan. Den inbyggda borsten skull först göra entré på mitten av 60-talet då Maybellines Ultra Lash lanserades.
Utveckling i mer hälsosam riktning
Idag, cirka ett sekel efter kakmascarans lansering, är mascarorna på marknaden betydligt mer hygieniska. Ingredienserna är noga framtagna för att inte generera inflammationer i ögonen. Det är dock viktigt att byta ut produkterna cirka varannan månad. För gamla mascaror kan nämligen trots sitt skonsamma innehåll generera inflammationer eller andra besvär.
Polymererna var ett begrepp som gjorde sig känt mot slutet av 80-talet. Det är en slags molekyl i syntet som fyller ut själva mascaraformulan och gör den bättre fästande. Den här ingrediensen i mascaror har haft en enorm genomslagskraft i sminkvärlden då det innebär att flera lager kan byggas upp. Färgen kan därmed hålla sig kvar på fransarna väldigt länge.
Idag är borsten ett viktigt inslag när det kommer till den perfekta mascaran. Ingredienserna är som sagt tämligen sunda oavsett vilket varumärke som väljs, men själva utformningen varierar. Borsten bör vara anpassad till den typ av fransar du har, men även till den look du önskar få med hjälp av mascaran. Tänk dock på att det inte är borsten som styr sminkningen; det gör du själv.