Olika sorters kosmetika

Smink

Såväl smink som kosmetika är produkter människan använder för att sminka eller vårda hår eller kropp. Det kan handla om ögonskugga, nagellack, hudkrämer, puder, läppstift eller tvålar. Överlag har människan använt smink i alla kulturer och tider. Detta för att man ska kunna förändra och försköna sitt utseende. Man kunde använda smink för att följa det senaste modet, eller för att göra sig synlig. Det kunde också användas för att en människa skulle kunna förändra sin position i samhället. Redan i det gamla Egypten använde både män och kvinnor smink. Ögonen sminkades med kol eller ögonskugga av bly och grönkoppar. Man har funnit att mycket av detta smink stärker immunförsvaret och trots att huden exponerades av farliga metaller skyddade de också mot insekter och infektioner.

När människan för länge sedan skulle ut och kriga eller jaga smorde de in sig med aska eller blod för att smälta in bättre i naturen. I dag görs också detta fast då används istället gröna eller bruna färger. Under forntiden användes ockra som läppstift och detta är en naturlig färg som innehåller järn och som finns i jorden. Förr i tiden blandades färgen med vatten innan man smörjde den på läpparna. Under denna tid var det populärt med starka färger. På 1500- och 1600-talet skulle man däremot vara blek. Då använda många puder som innehöll bly samt giftet arsenik. Det var först under 1700-talet som Grevinnan Eva Ekeblad uppfann ett puder gjort på potatisstärkelse. På 1930-talet kom man i USA på idén att göra lösögonfransar av människohår. I dag görs dessa av plast eller djurhår.

Under 1800-talet sågs sminket so mycket oanständigt under en tid. Hollywoods filmstjärnor fick dock allt fler att börja sminka sig under 1900-talet, och år 1915 blandade T L Williams vaselin och kol till sin Maybels, hennes lillasysters, ögonfransar. Företaget Maybelline sålde sedan den allra första kakmascaran år 1917. I takt med att industrialiseringen blev större började också syntetiska inslag användas i smink och kosmetiska produkter av olika slag men i dag börjar allt fler söka naturliga ingredienser igen. År 2009 spenderade svenska folket hela 12 miljarder kronor på kosmetika och detta är en av de största branscherna på marknaden.

Stan Winston, som avled år 2008 var en innovatör som skapade smink och specialeffekter till flera filmfigurer. Edward Scissorhands och Terminator är bara två av dessa. Trots att världen allt mer började kretsa kring datoranimeringar, valde han att inte arbeta med pixlar eller datorer. Han vill sminka de riktiga monstren själv. Han har gjort både dinosauriers ögon levande och han har skapat flera meter höga monster till filmer.

Detta är bara några av alla saker smink kan användas till. Dessutom kan man använda det till vardags, eller när man vill vara lite extra fin.

ashe