Hur framställs kosmetika?

Sminkets och kosmetikans historia

Ordet kosmetika är från början grekiska och detta ord betyder ungefär utsmyckning. Många tolkar kosmetika som något typiskt kvinnligt, men förr var det faktiskt så att också män använde smink. Kosmetika är inte heller bara smink, utan också mycket annat. Både i det sumeriska riket 5000 år f Kr, samt i babyloniska och assyriska riket 600-talet f Kr var både män och kvinnor kraftigt sminkade. Smink var nästan ett måste under 1700-talet i Europa, och då främst för de finare herrarna.

Den första skönhetssalongen i Europa öppnades år 840 i Spanien. Det var en sångare från Bagdad som stod för den öppningen. De kristna härskarna här fördömde dock smink, så det var inte helt enkelt att använda sminket här. Många vågade på grund av att härskarna inte sminkade sig, och detta höll i sig ända fram till 1300 -1400-talet. Då kom renässansmänniskorna och sminket att återupptäcktes. I Genua och Venedig började människor sätta sig upp mot kyrkan eftersom de hade mycket täta kontakter gällande handel med Orienten.

Det började sedan dyka upp flera små fabriker under 1910-talet. Dessa kokade ihop rent livsfarliga ingredienser i lokaler som närmast kunde liknas vid källare. Det gick vid denna tid riktigt bra för svenska företag som tillverkade och sålde smink. Detta eftersom första världskriget pågick under tiden. När kriget så tog slut började dock de amerikanska konkurrenternas varor komma ut på marknaden och under 1960-talet började alla de svenska fabrikerna tyna bort mer och mer. Under 1980-talet uppstod dock två helt nya yrkesgrupper. Detta gjorde att det inte längre var filmstjärnor som var de största sminkförebilderna. Supermodeller och make-up artister var de nya yrkesgrupper som plötsligt började behöva smink. Många började vid det här laget lansera helt nya och egna märken på smink och kosmetika. Dessa blev dock snabbt uppköpta av de större företagen som fanns.

I ag finns flera olika sorters kosmetika och det finns inte några direkta samband mellan hur de olika varianterna framställs och tillverkas. Smink, tandkräm och schampo produceras till exempel inte på samma sätt och med samma ingredienser. I takt med att människan blivit allt mer medveten om sitt utseende och om sin hälsa har också än fler produkter dykt upp på marknaden. Varje år dyker det upp nya produkter som avhjälper olika saker. Det kan röra sig om mjällschampon, balsam mot statisk elektricitet, mascara som ger längre fransar och mycket annat.

Kosmetika är alltså långt mycket mer än bara ett läppstift eller andra typer av smink. Många kosmetiska produkter kan också vara medicinska och till exempel hjälpa mot svamp i hårbottnen. akne eller andra typer av åkommor. Tandkräm tillhör också kosmetik och det är något som nästan alla använder varje dag, oavsett kön.

I dag är det åter igen vanligt att både kvinnor och män använder olika typer av kosmetika.

ashe